Łojotokowe Zapalenie Skóry - Seborrheic dermatitis - Forum

Forum poświęcone Łojotokowemu Zapaleniu Skóry (ŁZS) - informacje (newsy, przyczyny, objawy), porady, leczenie.
Teraz jest Śr paź 23, 2019 07:58

Strefa czasowa: UTC




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt cze 30, 2017 18:06 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): Pt cze 30, 2017 17:42
Posty: 3
Witam wszystkich,

Obiecałem sobie, że jak wyleczę ŁZS to dam wskazówki innym. Wybaczcie, że w dużym skrócie.

Na ŁZS choruję od 15 lat. Objawy miałem tylko na skórze twarzy - czerwone, swędzące, wysięki i żółta łuska. Dodatkowo zaczerwieniona i swędząca skóra głowy + łupież + wypadanie włosów.

Problem stale powracał, leczyło mnie 7 dermatologów. Przeszedłem przez wszystkie chyba maści, tabletki, medykamenty o których czytałem na tym forum. Nie pomagało nic - choroba powracała.

Moja rada - porzućcie wszelkie leczenie farmaceutyczne - to nic nie da - problem siedzi głębiej. Leki te tylko zaleczają problem. Pomogą tylko środki naturalne.

Problem tkwi w osłabionej wątrobie i grzybach w organizmie. U mnie problem ŁZS pojawił się po przyjmowaniu antybiotyków i sterydów bez probiotyków osłonowych. Wyniszczają one dodatkowo pozytywne i dobre bakterie ochronne, dzięki temu grzyb się rozrasta (głównie Candida). Dodatkowo mamy skórę łojotokową szczególnie narażoną na takie problemy. Grzyby wytwarzają toksyny i to one atakują wątrobę, nerki i są bezpośrednim sprawcą naszych problemów skórnych. Powodują że organizm jest osłabiony, przykry zapach potu, bladość, wieczne zmęczenie, senność, depresje. Wszystko to miałem.
Osłabiona/chora wątroba (również zła dieta, alko, papierosy) powoduje ŁZS, łuszczycę, etc. Wątroba to jeden z najważniejszych organów, niestety nie jest unerwiony zatem nie boli. Oznakami jej choroby są te właśnie rzeczy.

Po wielu latach walki trafiłem na homeopatkę, proszę tylko nie wstawiajcie postów że to nie działa, że to efekt placebo. Wiem co mówię. Nie miałem żadnego nastawienia do tego leczenia. Na nic się nie nastawiałem.
Są to środki oparte tylko na naturalnych składnikach.

Nie jestem żadnym przedstawicielem firmy farmaceutycznej czy apteki, dlatego nie będę wstawiał żadnych linków.

Kuracja trwała 5 tygodni. Cała kuracja nastawiona była na wybicie grzybów, bakterii, wzmocnienie wątroby, odbudowanie mikroflory bakteryjnej JELIT (to też bardzo ważne).
Już po pierwszym tygodniu miałem nasilenie objawów, moja twarz pokryła się mocno wypryskami, jak nigdy. Trochę się przestraszyłem ale to jest prawidłowa reakcja organizmu, w końcu coś zaatakowało grzyba (od środka). Jak grzyb obumiera wytwarza mnóstwo toksyn które obciążają wątrobę, organizm nie nadąża z ich wydalaniem. Jednym z głównych narządów wydalniczych jest właśnie skóra.

Chętnie wstawię listę leków homeopatycznych na odgrzybianie, dokładne dawki, stosowanie. Probiotyki które stosowałem. Jednym słowem - oczyszczamy organizm. Na twarz żadnych chemicznych kremów, wystarczy przemywać sokiem z aloesu połączonym z wodą.

Rezygnujemy z alkoholu, papierosów, chociaż na 2 m-ce. Bardzo ważna jest dieta, ograniczyć mięso, nie jemy nic smażonego, dużo owoców, warzyw, ZERO cukru - tym żywią się grzyby. Odstawiamy wszystkie chemiczne leki.

Usunąłem problem od środka, skóra już od roku jest taka jak powinna być.

Jeśli jesteście zainteresowani to dajcie znać, napiszę co i jak, jeśli nie to trudno, ja się wyleczyłem i obiecałem sobie że jak do tego dojdzie to wstawię na tym forum. Zmagałem się z tym g….. przez 15 lat, uprzykrzało mi to strasznie życie. Życzę Wam powrotu do zdrowia.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 30, 2017 18:06 


Góra
  
 
PostNapisane: Pt cze 30, 2017 19:14 
Offline
bywalec
bywalec

Dołączył(a): So lut 04, 2017 12:06
Posty: 48
To napisz co to za cuda.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt cze 30, 2017 21:06 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): Pt cze 30, 2017 17:42
Posty: 3
To są 2 leki.
Albicansan D5 - stosujemy przez pierwsze 2 tygodnie, codziennie po 8 kropli.
Pefrakehl D5 - stosujemy w trzecim, czwartym i piątym tygodniu od poniedziałku do piątku raz dziennie po 8 kropli, w soboty i niedziele stosujemy Albicansan D5, też oczywiście 8 kropli dziennie.

To są dwa główne leki, dodatkowo jako leki wspomagające stosujemy Galium (Syców), 3 x dziennie po 10 kropli. Do końca buteleczki.

Probiotyki na odbudowę mikroflory jelit: najpierw Sanprobi IBS przez 4 tygodnie po jednej tabletce. Później Sanprobi Barier, też przez 40 dni po jednej tabletce dziennie.

Dodatkowo można po tej 5 tygodniowej kuracji (Albicansan i Pefrakehl) zacząć Fortakehl - 20 tabletek - od pon. do piątku po jednej tabletce, w w soboty Albicansan - 5 kropli, w niedziele - Pefrakel - 5 kropli.

Na sam koniec później Sankombi D5 - raz dziennie po 8 kropli do końca buteleczki.

Można jeszcze pić cały czas ostropest na wzmocnienie wątroby.

Ale tak jak wspomniałem, najważniejsze są 2 leki: Albicansan i Pefrakehl, ale radzę brać to z tymi dodatkowymi.

No i dieta: przez miesiąc, dwa zero alkoholu, później też nie przesadzać ograniczyć papierosy do minimum, nie jeść drożdży, białego pieczywa, makaronów, ogólnie zero pszenicy, ZERO CUKRU. Później już powoli można wprowadzać, nie ma co przesadzać.

Podczas kuracji dużo ruchu, jak najwięcej się pocić, toksyny wychodzą razem z potem.
I WAŻNE - pić dużo wody, co najmniej 2-3 litry dziennie.

Pozytywne działanie tych leków potwierdzili lekarze medyczni. Mają tylko i wyłącznie naturalne składniki.
Tak jak pisałem, walczyłem 15 lat, tylko to mi pomogło. Najważniejsze, że nie tylko mi, rozmawiałem z innymi którym to pomogło, każdy potwierdza że objawy ŁZS ustąpiły.

Nie mówię że to jest całkowite wyleczenie, jeśli ktoś będzie jadł wysoko przetworzone produkty w dużych ilościach i te rzeczy które wskazałem wcześniej, będzie przyjmował leki, antybiotyki, sterydy, pił dużo alko to organizm znowu się zagrzybi i objawy powrócą. Trzeba trzymać fason i mieć zdrowy rozsądek.

Liczy się efekt, nic nie piecze, nic nie swędzi, aż chce się żyć. I pamiętajcie, problem nie leży w skórze tylko głębiej - zagrzybienie organizmu, osłabiona wątroba, jelita, toksyny - nieprawidłowe działanie tych organów powoduje wysypki, swędzenie, jednym słowem ŁZS. Nadmieniam, że ja te objawy miałem tylko na twarzy, ale pewnie dotyczą też całego ciała.

No, to tyle, powodzenia! Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N paź 29, 2017 17:40 
Offline
pisarz
pisarz

Dołączył(a): N lis 15, 2015 12:07
Posty: 105
czy ktos juz tego probowal oprocz wlasciciela postu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn paź 30, 2017 14:50 
Offline
bywalec
bywalec

Dołączył(a): Cz paź 19, 2017 14:30
Posty: 34
Czy utrzymuje Ci się dobry stan skóry? Jakoś nieufnie podchodze do medycyny alternatywnej. Ale czego by tu człowiek nie zrobił, żeby się tego pozbyć. Czy ktoś próbował tej metody? Przejrzałem te leki i z "internetu" wynika, że nie były testowane oraz nie mogłem znaleźć ich składu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr sty 17, 2018 18:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): Śr sty 17, 2018 18:53
Posty: 4
No właśnie, jest cały czas okej?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn lut 26, 2018 17:26 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): So lut 24, 2018 14:17
Posty: 9
Rezygnujemy a alkoholu i papierosów ? No to chyba logiczne. Inni chleją a potem się dziwią, że mają to dziadostwo. Ja nie biorę używek, a i tak jestem chory.
Reasumując to chyba specyfiki autora i tak innym nie pomagają, bo jakoś nie widzę kolejnych postów z cudownymi uzdrowieniami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So paź 27, 2018 18:50 
Offline
debiutant
debiutant

Dołączył(a): N lip 01, 2018 11:01
Posty: 17
Autor powyższego posta ma rację ( o ile łzs nie jest wywołane alergia na szampony).

Podsumowując przyczyny łupieżu u mnie były dwie:
1. szampon (swędziała mnie od niego głowa). Tu jedyny jaki moja głowa akceptuje szampon to free_ and clear pharmaceutical Specialties.
2. Nietolerancja (wyciągałam ze skóry głowy takie małe grudki). Nietolerancja jest wynikiem kandydozy ( o której pisze autor powyżej ) i zespołu nieszczelnego jelita.

Co do nietolerancji trzeba zrobić testy na nią (Immunodiagdieta IGG lub MRT). Z kandydoza można walczyć lekami opisanymi powyżej przez autora i takimi suplementami jak koci pacur (vilcacora), olejek z oregano i innymi (patrz książka Andrzeja Janusa nie daj się zjeść grzybom Candida). Nieszczelne Jelito naprawiam L-Glutaminą i kwercetyna i suplementuje witaminami (omega-3, vit d i inne). Poniżej znajdziecie artykuły różnych lekarzy/specjalistów w tym temacie które o tym mówią. Oprócz tego zrezygnowałam tez z glutenu i cukrów zupełnie.

Syndrom nieszczelnego jelita jest gwałtownie wzrastającą się chorobą, z którą walczą miliony osób i nawet o tym nie wiedzą. Można by myśleć, że wpływa jedynie na układ trawienny, ale w rzeczywistości może prowadzić do wielu innych dolegliwości. Gdy syndrom nieszczelnego jelita przybiera poważną formę mówimy o chorobach autoimmunologicznych.
Jak wykazują badania, nieszczelne jelito może być przyczyną alergii pokarmowych, niskiej energii, bólu stawów, choroby tarczycy, chorób autoimmunologicznych i spowolnienia przemiany materii.
Syndrom nieszczelnego jelita – co to jest?
Pomyśl o ściankach przewodu pokarmowego jako o siatce z bardzo maleńkimi dziurkami, które umożliwiają przedostanie się przez nie tylko specyficznym substancjom. Ścianki działają jako bariera zatrzymująca większe cząsteczki, które mogą uszkodzić twój organizm.
Kiedy człowiek ma nieszczelne jelito (często nazywane zwiększoną przepuszczalnością jelita), „siatka” w przewodzie pokarmowym zostaje uszkodzona, co powoduje powstanie w niej większych dziurek, tak, że substancje które zwykle przez nią się nie przedostają, teraz mogą to robić. Niektóre z tych które mogą przejść to: białka takie jak gluten, złe bakterie i niestrawione cząsteczki pokarmu. Odpady toksyczne mogą także wyciec ze środka ścianki do krwiobiegu wywołując reakcję immunologiczną. [1]
Symptomy i rozwój nieszczelności jelita
Nieszczelne jelito -> nietolerancja pokarmów -> nieprawidłowości immunologiczne -> choroba immunologiczna
To prowadzi do stanu zapalnego w całym systemie i może wywołać objawy takie jak:
• Wzdęcia
• Alergia pokarmowa
• Choroby tarczycy
• Zmęczenie
• Ból stawów
• Ból głowy
• Trądzik i trądzik różowaty
• Problemy trawienne
• Przyrost masy ciała
• Syndrom X
Jednym z najważniejszych objawów tego, ze masz nieszczelne jelito, jest to, że doświadczasz wiele wrazliwości pokarmowych. Częściowo strawione białko i tłuszcz mogą przeciec przez ściankę jelitową do krwiobiegu, co wywoła reakcję alergiczną.
Ta reakcja nie oznacza iż dostaniesz wysypki na ciele, ale może doprowadzić do jednego z wyżej wymienionych objawów. I jeśli nie zostanie naprawiona, może doprowadzić do innych poważnych dolegliwości, takich jak zapalenie jelit, drażliwość jelit, artretyzm, egzema [2], łuszczyca [3], depresja, niepokój, migrena, bóle mięśni i przewlekłe zmęczenie.
Zdaniem Journal of Diabetes, istnieje mocny dowód na to, że nieszczelne jelito jest główną przyczyną chorób immunologicznych, w tym cukrzycy typu 1. [4]
Innym problemem wywołanym nieszczelnym jelitem jest złe wchłanianie istotnych minerałów i substancji odżywczych, łącznie z cynkiem, żelazem i wit. B12.
Jaki jest powód nieszczelnego jelita?
Są tego 4 główne przyczyny:
• Nieodpowiednia dieta
• Przewlekły stres
• Przeciążenie toksynami
• Nierównowaga bakteryjna [5]
Najczęstszymi składnikami pokarmów które mogą uszkodzić ścianki jelita są białka znajdujące się w niewykiełkowanych ziarnach zbóż, cukrze, GMO i konwencjonalnym nabiale.
Problem z niewykiełkowanymi ziarnami polega na tym, że zawierają duże ilości blokerów substancji odżywczych zwanych fityniany i lektyny. Lektyny to wiążące cukier białka działające jako naturalny system obronny roślin i chronią je przed czynnikami atakującymi je z zewnątrz, takimi jak pleśń i pasożyty.
Jest to dobra wiadomość dla roślin, ale zła dla organizmu.
Ścianki jelit pokrywają się cukrem zawierającym komórki pomagające rozkładać pokarm. To do nich dążą lektyny, i kiedy przykleją się do tych ścianek, uszkadzają jelito, wywołując stan zapalny.
Lektyny i pokarm wywołujące nieszczelne jelito
Lektyny znajdują się w wielu produktach, nie tylko w ziarnach, i kiedy są konsumowane w małej ilości, organizm sobie z nimi poradzi. Ale pokarmy o dużej ich zawartości, takie jak pszenica, ryż, orkisz i soja są bardziej kłopotliwe.
Kiełkowanie i fermentacja ziaren zmniejsza ilość lektyn i fitynianów, i czyni pokarmy łatwiej strawnymi.
Produkty GMO i hybrydyzowane wydają się być najbogatsze w lektyny, bo zostały zmodyfikowane by zwalczały owady.
Również ziarna zawierające gluten uszkadzają ścianki jelit powodując tę nieszczelność. Dlatego kiedy starasz się wyleczyć twój system, trzymaj się z dala od wszystkich ziaren, a zwłaszcza zawierających gluten, np. pszenicy. Kiedy twoje jelita są zdrowe, możesz sporadycznie wracać do ziaren, ale tych sfermentowanych i wykiełkowanych.
Konwencjonalne mleko krowie to kolejny produkt mogący wywołać nieszczelne jelito. Składnikiem uszkadzającym jelita jest białko kazeina A1. Również proces pasteryzacji niszczy istotne enzymy, co sprawia, że cukry takie jak laktoza są bardzo trudne do strawienia. Dlatego zalecam jedynie zakup nabiału w stanie surowym od krów A2, kóz, owiec i bawołu.
Cukier to kolejna substancja siejąca spustoszenie w systemie trawiennym. Cukier karmi drożdże, kandidę i złe bakterie dalej niszczące twoje jelita. Złe bakterie faktycznie wytwarzają toksyny zwane egzotoksynami, które uszkadzają zdrowe komórki i mogą wygryźć dziurę w ściance jelita.
Bakterie przyjazne / nieprzyjazne [patogennne i grzyby takie jak kandida itd.]
Inne czynniki wywołujące nieszczelne jelito
Przewlekły stres z czasem osłabia system odpornościowy, organizm traci zdolność zwalczania obcych najeźdźców np. złe bakterie i wirusy, prowadząc do stanu zapalnego i nieszczelnego jelita. W celu zmniejszenia stresu zalecam więcej snu, rozrywki, odpoczynku, medytacje albo czytanie Pisma Świętego, i przebywanie wśród pozytywnie nastawionych osób.
Toksyny. W każdym roku mamy kontakt z ponad 80.000 substancji chemicznych i toksyn, ale największymi sprawcami nieszczelnego jelita są antybiotyki, pestycydy, woda pitna, aspiryna i NLPZ [niesteroidowe leki przeciwzapalne]. Zalecam zakup dobrej jakości filtra do wody by wyeliminować chlor i fluor, i poszukanie naturalnych ziół dla zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie.
Dysbioza. I na koniec – jednym z czołowych powodów nieszczelnego jelita jest sytuacja nazywana dysbiozą, czyli nierównowaga między korzystnymi i niekorzystnymi gatunkami bakterii w jelicie. U wielu osób ta nierównowaga ma początek w chwili urodzenia przez cesarskie cięcie, albo dlatego, że matka nie miała zdrowego jelita. Zbyt częste stosowanie antybiotyków, wody z kranu zawierającej chlor i fluor, i brak bogatych w probiotyki pokarmów przyczyniają się do tej nierównowagi między dobrymi i złymi bakteriami.
Nieszczelne jelito a mózg
Kolejnym tematem który chciałbym krótko omówić jest wpływ nieszczelnego jelita na mózg. Jeśli w ogóle widziałeś dziecko autystyczne z huśtawką nastrojów, to może być wywołane przez przepuszczalność jelita. Dieta bezglutenowa i bezkazeinowa okazały się skuteczne dla wielu autystycznych dzieci, bo te białka mogą wyciekać z jelita i pojawiać się w obiegu i działać na mózg w podobny sposób jak leki opioidowe.
To dlatego nieszczelne jelito wiąże się z innymi zaburzeniami psychologicznymi takimi jak lęki, depresja i zaburzenia dwubiegunowe [choroba maniakalno-depresyjna]. A zatem, kiedy wyleczysz jelita, wyleczysz mózg.
Plan 4 kroków do wyleczenia jelita
Dobra wiadomość jest taka, że możesz to wyleczyć:
1 – ZREZYGNUJ z pokarmów i czynników uszkadzających jelita
2 – ZASTĄP te pokarmy leczącymi
3 – NAPRAW sytuację szczególnymi suplementami
4 – PRZYWRÓĆ równowagę probiotykami.
Poniżej metoda leczenia jaką od lat stosowałem dla moich pacjentów, która pomogła im osiągnąć niewiarygodne rezultaty.
Dieta i 5 produktów leczących
1 Rosół z kości – zawiera kolagen i aminokwasy prolinę i glicynę, które pomagają wyleczyć uszkodzone ścianki komórek. Miałem wielu pacjentów, którzy przez 3 dni pili tylko ten rosół i błyskawicznie wyleczyli nieszczelne jelito.
#2 Niepasteryzowany / surowy nabiał [jogurt, kefir, maślanka, ser, masło] – zawiera probiotyki i SCFA [krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe] pomagające wyleczyć nieszczelne jelito.
#3 Fermentowane warzywa – zawierają kwasy organiczne, które równoważą pH w jelitach i probiotyki wzmacniające jelito: kapusta kiszona, kwas i kimchi [koreańskie kiszonki z kapusty pekińskiej].
#4 Produkty kokosowe – wszystkie są dobre dla jelita. MCFA [średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe] w kokosie są łatwiej strawne od innych tłuszczów, więc są lepsze dla nieszczelnego jelita. Kefir kokosowy zawiera probiotyki wzmacniające system trawienny.
Smaż na oleju kokosowym nierafinowanym.
#5 Kiełki nasion – z chia, siemienia lnianego i konopi są wspaniałym źródłem błonnika wzmacniającego rozrost dobrych bakterii. Ale jeśli masz nieszczelne jelito, zacznij od błonnika z gotowanych na parze warzyw i owoców.
Konsumpcja produktów zawierających przeciwzapalne tłuszcze omega-3 jest także korzystna: pastwiskowa wołowina, jagnięcina i dziki łosoś.
Najlepsza piątka suplementów dla nieszczelnego jelita
#1 Probiotyki – pomagają uzupełnić dobre i usuwają złe bakterie. Zalecam produkty zawierające probiotyki i suplementy [co najmniej 50 mld jednostek dziennie].
#2 Enzymy trawienne (1 lub 2 kapsułki dziennie przed posiłkiem) sprawiają, że pokarm jest łatwostrawny, zmniejsza ryzyko uszkodzenia ścianek jelita przez częściowo strawione cząsteczki pokarmu i białka.
#3 L-Glutamina – istotna dla każdego programu leczenia nieszczelnego jelita. Jest to aminokwas przeciwzapalny i niezbędny dla rozrostu i naprawy ścianek jelita. Działa jako ochrona i pokrywa ścianki komórek, odstrasza substancje drażniące. 2-5 g 2x dziennie. [6]
#4 Korzeń lukrecji (DGL) – roślina adaptogenna pomagająca zrównoważyć poziomy kortyzolu i poprawia produkcję kwasu w żołądku. Wspomaga naturalne procesy organizmu w zachowaniu wyściółki śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest szczególnie korzystny dla osób których nieszczelne jelito wywołane jest przez stres emocjonalny. 500 mg 2x dziennie.
#5 Kwercetyna – wykazuje poprawę w funkcjonowaniu bariery jelitowej, uszczelnia jelito, bo wspomaga tworzenie ciasnych białek przyłączeniowych. Stabilizuje także komórki tuczne i zmniejsza uwalnianie histaminy powszechnej w nietolerancji pokarmów. Nowe badania wykazały również jej skuteczność w leczeniu wrzodziejącego zapalenia okrężnicy. 500 mg 3x dziennie z posiłkami.
http://draxe.com/4-steps-to-heal-leaky- ... e-disease/
Co wywołuje niedobór probiotyków?
Większość ludzi, w tym dzieci, powinni zadbać o konsumpcję probiotyków, z uwagi na stosowanie antybiotyków, diety bogatej w węglowodany, fluorowanej wody z kranu i wysokiego poziomu stresu.
Poniżej 5 głównych rzeczy codziennie niszczących dobre bakterie jelitowe:
1. Antybiotyki na receptę
2. Zbyt duża konsumpcja cukru
3. Woda z kranu (chlor i fluor)
4. Żywność GMO
5. Konsumpcja pełnych ziaren
6. Stres emocjonalny
7. Toksyny i pestycydy.
Jest powódź toksyn, na którą większość ludzi jest narażonych codziennie, i wieloma z tych toksyn mają zajmować się jelita. Ale jeśli jelita są niezdrowe i nie ma zdrowej proporcji probiotyków, nie można uporać się z toksynami, i system może nawet stać się pożywką dla złych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów.
Jedynym sposobem rozwiązania tego problemu i detoksu jelita jest wyeliminowanie pokarmów, które karmią złe bakterie, oraz rozpoczęcie spożywania bogatych w probiotyki żywności i suplementów.
Probiotyki: dlaczego MUSISZ je mieć
Probiotyki to dobre bakterie stanowiące wyściółkę układu trawiennego i wspomagają zdolność organizmu do wchłaniania substancji odżywczych i zwalczania infekcji. W rzeczywistości, w jelicie jest 10 razy więcej probiotyków niż komórek w organizmie!
Obecnie badania sugerują, że codzienne uzupełnianie probiotyków jest ważniejsze dla zdrowia niż codzienne uzupełnianie multiwitamin.
Pamiętaj: 80% twojego systemu odpornościowego mieści się w jelicie i układzie trawiennym, i dlatego jest on tak ważny, że nazywa się go drugim mózgiem!
Najnowsze badania medyczne wykazują następujące korzyści ze stosowania probiotyków:
• Wspierają system odpornościowy
• Poprawiają trawienie i wchłanianie minerałów
• Pomagają w leczeniu nieszczelnego jelita
• Poprawiają stan skóry, trądzik, suchą zaczerwienioną skórę
• Zabijają kandidę i złe bakterie
• Wzbogacają syntezę wit. B12, K2 i wapnia
• Wspomagają trawienie trudnych do strawienia substancji: glutenu i laktozy.
Czy są inne źródła probiotyków poza suplementami?
Prawdopodobnie słyszałeś, że sprzedawany jogurt jest naturalnym źródłem probiotyków. W końcu każdy z nich reklamuje się jako zawierający żywe mikroorganizmy, więc nie powinno być żadnych różnic między konsumpcją jego i prawdziwego suplementu probiotyków.
Jeśli polegasz na jogurcie jako głównym źródle probiotyków, to możesz napotkać pewne problemy:
• Dawniej tradycyjny jogurt był fenomenalnym źródłem korzystnych bakterii, bo był w stanie surowym i niepasteryzowanym.
• Ale trzeba pamiętać, że dzisiejsze jogurty są pasteryzowane, chyba że kupuje się je surowe z lokalnego źródła. Pasteryzacja której poddawana jest większość produktów mlecznych żeby zabić złe bakterie, również zabija te dobre, co radykalnie zmniejsza większość korzyści z jogurtu.
• Również mimo że inne produkty takie jak kombucha są dobre, to nie są na tyle silne by przynosić pożądane korzyści i uzupełnić trwający latami niedobór probiotyków.
Mądrze wybieraj… większość tych suplementów to MARTWE probiotyki!
Choć wiele firm produkuje probiotyki, to większość z nich jest nieskuteczna. Większość ich zostaje zniszczona przez żołądek zanim nawet dostaną się do układu trawiennego.
Największym wyzwaniem jest stworzenie naprawdę skutecznej metody dostarczenia delikatnych komórek probiotykowych żywych do układu trawiennego. Ponieważ probiotyki są żywymi bakteriami, są także bardzo wrażliwe nawet na najmniejszą zmianę środowiska. Badanie wykazało, że po roku na półce sklepowej, w zamkniętej butelce w temperaturze pokojowej, przeżywa średnio tylko 32% konwencjonalnie produkowanych probiotyków.
Pamiętaj: „jesteś tym co trawisz”, i nie ma żadnych innych substancji na świecie, które wspomagają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych poza żywymi probiotykami.
SBO Probiotic
4 Steps to Heal Leaky Gut and Autoimmune Disease
Źródło: http://draxe.com/4-steps-to-heal-leaky- ... e-disease/
Dr Josh Axe, tłum. Ola Gordon
Have you ever wondered if you have leaky gut? Maybe you struggle with digestive issues, symptoms of dysbiosis, or candida. Maybe you have one of the many conditions that are associated with leaky gut. Leaky gut is so pervasive if you’re eating a Standard American Diet, you have some gut damage.
You see, leaky gut syndrome doesn’t happen overnight – a number of factors cause inflammation, which causes abnormally large spaces in between the cells of the gut wall. These large spaces allow all sorts of toxic materials through and can cause a runaway reaction of inflammation and increased permeability.
This is a major problem in America. In fact, leaky gut is linked to numerous autoimmune diseases, which is a cause of death which is on the rise especially among young women.
In order to stop this process, there are steps you can take right now to heal your leaky gut syndrome fast. The interesting thing about the steps to healing a leaky gut is they are safe and beneficial to nearly everyone. So even without an official diagnosis, you can incorporate these following nine steps – they’re sure to heal your leaky gut quickly, and get you on your way to feeling better.
1. Eliminate gut damaging toxins and factors
There’s no point in adding the good stuff without ditching the “bad” stuff, or your gut won’t stand a chance. Certain foods, drugs, and lifestyle choices have been shown to contribute to leaky gut. If you want to impact your gut h_ealth in a significant way, eliminate as many of these as possible.
• Food sensitivities – Have testing done or work your way through an elimination diet.
• Gluten – This recommendation isn’t just for people with celiac disease anymore. A study found that gluten “increases intestinal permeability in all individuals.”
• NSAIDS – Ibuprofen, Motrin, and Aleve
• Alcohol
• Chronic stress
• Strenuous exercise
You can eliminate all of these on your own and start today today. If you want to take an extra step, have the help of your doctor to consider other factors which include infections such as fungal overgrowth and parasitic infections.
2. Add gut detox binders
These will help your gut repair itself and speed up the elimination of harmful elements. Discuss with your Physician regarding recommendations for you.
These binders are well-liked for their powerful abilities to adsorb toxins, endotoxins, and harmful bacteria. They also help reduce your overall toxin load, which allows your gut to heal more quickly.
These will help your gut repair itself and speed up the elimination of harmful elements. My two favorite gut binders are:
• GI Detox
• Upgraded Coconut Charcoal
• koci PAZUR
• PAUACO
• OLEJEK Z OREGANO
• CITROKAP
GI Detox contains primarily pyrophyllite healing clay and some activated charcoal, similar to Upgraded Coconut Charcoal. Both of these binders are well-liked for their powerful abilities to adsorb toxins, endotoxins, and harmful bacteria. They also help reduce your overall toxin load, which allows your gut to heal more quickly.

3. Probiotics
Probiotics are key to good gut h_ealth. If you can increase your consumption of fermented food – that’s ideal. Also, adding high strain count supplements are great for replenishing the beneficial bacteria your gut thrives on.
The best strains for healing your leaky gut fast are Lactobacillus casei, Saccharomyces boulardii, and Bifidobacterium species. Recent studies have found that Lactobacillus rhamnosus GG is especially helpful.
4. Lactobacillus rhamnosus GG
This strain of bacteria gets its own spot in the limelight because a recent study just found it is incredibly effective in reducing intestinal permeability. The study found that the mechanisms behind what makes Lactobacillus rhamnosus GG so effective:
• Enhances the gut mucin expression/barrier formation
• Improves cell proliferation
• Reduces apoptosis
These three factors help the gut maintain barrier homeostasis and reduce pro-inflammatory cytokine expression.
5. Digestive enzymes
Digestive enzymes and hydrochloric acid have the ability to help a damaged gut fully digest foods, which reduces the amount of partially digested, toxic particles that are impacting your intestinal lining. You can take a capsule with each meal to give your gut an extra boost during this sensitive time.
6. Glutamine
Glutamine is an amino acid that has been shown to be effective in healing leaky gut. Glutamine protects your gut lining from future damage and helps you reverse existing damage. Foods high in glutamine come primarily from animal sources, including:
• Bone Broth
• Grass-fed beef
• Chicken
• Eggs
I also recommend supplementing with glutamine.
7. Herbal supplements: Marshmallow root and deglycyrrhizinated licorice
Marshmallow root and deglycyrrhizinated licorice are two adaptogenic herbs that help the gut in several ways:
• Stimulate the production of protective mucus
• Decrease inflammation of the stomach lining
• Help the gastrointestinal lining
• Reduce digestive discomfort such as constipation and diarrhea
• Improve acid function
This potent combination of herbs will help support your stomach while it heals.
8. Quercetin
Quercetin is a flavonoid that naturally stabilizes mast cells and reduces the amount of histamine they release. This significantly reduces inflammation and reduces further damage to the gut lining. Quercetin also tightens up the intestinal barrier and function, which essentially helps to seal the leakiness. You should only take quercetin in powder form.
9. Vitamins A and D
Vitamins A and D are always recommend to patients with any sort of intestinal immune dysfunction. They help your body secrete Immunoglobulin A, which is critical to your immune system function and mucous membranes. These are two vitamins that will help rebuild your gut and immune system quickly.
Combining these nine gut healing steps is a recipe for restoring function for anyone struggling with a leaky gut. Whether your gut issues are large or small, the more of each of these you can incorporate into your life, the better. Unfortunately, our food system has created a diet packed full of gut damaging foods. It’s up to us to combat this through reducing the damaging factors and boosting our he_alth with supportive foods, nutrients, and supplements.
Na szczęście tkanka w jelitach jest jedną z najszybciej regenerujących się w ludzkim organizmie. Warto pamiętać, że raz zdiagnozowany zespół nieszczelnych jelit może powrócić, dlatego tak ważna jest odpowiednia profilaktyka oraz unikanie alkoholu i leków.
Badacze zalecają przyjmowanie naturalnych substancji przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy, takich jak glutamina, cynk w połączeniu z dietą i spożywaniem probiotyków[
Jakie produkty nie zawierają glutenu?
zboża: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa ryżowa, tapioka

Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „Przekreślonego Kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa.
Zawierają gluten
Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta.
Mogą zawierać gluten
Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem.
Nieszczelne jelito
Tagi: jelita, zespół jelita drażliwego, zdrowy styl życia, zdrowa dieta, zdrowe żywienie
Alergia, kłopoty ze schudnięciem, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet choroba Hashimoto czy Leśniowskiego-Crohna mogą być wynikiem zespołu przesiękliwości jelit
I choć medycyna konwencjonalna mówi, że nie ma takiej jednostki chorobowej, to jednak coraz więcej lekarzy zaczyna przychylać się do poglądu, iż takie schorzenie nie tylko istnieje, ale jest udziałem wielu z nas.
Trzynastoletnia Aneta ostatnio stale skarżyła się na uciążliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: silne bóle brzucha i częste biegunki. Jako że była w pierwszej klasie gimnazjum, jej rodzice - Małgorzata i Artur - poszli z nią do pediatry. Badanie USG nie wykazało żadnych zmian w jamie brzusznej.
Wszyscy odetchnęli i kłopoty złożyli na karb stresu związanego ze zmianą szkoły i otoczenia. Jednak gdy u córki zaczęły pojawiać się suche zmiany na skórze i stale mówiła, że jest zmęczona, Małgorzata postanowiła przebadać Anetę pod kątem alergii pokarmowych, zarówno IgE- jak i IgG-zależnych.
Human Body with gut system and gut bacteria. from Paul Lashmana on Vimeo.
Wśród alergenów pokarmowych klasy IgE stwierdzono jedynie reakcję na kiwi. Jednak w klasie IgG stwierdzono silną nadwrażliwość pokarmową na następujące produkty: gluten, mleko i jego przetwory, jajo kurze, pomidor, ananas oraz tuńczyka. Zastosowano więc pełną dietę eliminacyjną, wykluczającą wszystkie uczulające pokarmy.
Pierwsze jej efekty zostały zaobserwowane po 1,5 tygodniu stosowania - znacząco zmniejszyły się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz poprawiła się jakość stolca. Pacjentka odzyskała energię. Poprawił się także stan skóry. Jednakże po ok. 3 miesiącach rodzice zauważyli częściowy nawrót objawów.
Specjalista, do którego się zwrócili, zapytał, czy Aneta jest chorowita. Artur potwierdził: - Córka od zawsze należała do tych delikatnych dzieci, które co chwilę łapią infekcje. Właściwie jesień i zima były pasmem krótszych lub dłuższych przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. W dalszym wywiadzie okazało się, że dziewczynka przeszła kilkanaście terapii antybiotykowych. - Usłyszeliśmy: trzeba sprawdzić jelita - wspomina Małgorzata.
- Z próbki kału wykonano analizę ilości wskaźnikowych bakterii oraz grzybów przewodu pokarmowego. Wykazały one znaczne zaburzenia w mikroflorze przewodu pokarmowego, przede wszystkim w niedoborze bakterii ochronnych i zwiększonej ilości bakterii potencjalnie patogennych. - Wtedy po raz pierwszy usłyszałem o nieszczelności jelit - opowiada Artur.
- Wyjaśniono nam, że na skutek częstego przyjmowania antybiotyków u Anety doszło do powstania ubytków w śluzówce jelit, to zaś przyczyniło się do powstania stanów zapalnych w jelitach, a przy okazji blokowało powrót córki do zdrowia. Aby terapia mogła przynieść oczekiwane skutki, najpierw trzeba przywrócić pożądany skład mikroflory jelit u córki.
Aneta zaczęła przyjmować preparaty probiotyczne oraz prebiotyczne. Po ok. 3 tygodniach stosowania terapii objawy chorobowe ponownie się cofnęły. Teraz, gdy dziewczynka przestrzega diety i nadal przyjmuje pro- i prebiotyki (terapia mikrobiologiczna), wszelkie wcześniejsze symptomy zaniknęły.
W naszych jelitach jest aż 100 bilionów komórek bakterii. To dziesięciokrotnie więcej niż komórek budujących nasze ciało. Łączna masa drobnoustrojów zasiedlających jelita wynosi ok. 1,5-2,5 kg
Mózg w jelitach
Gdyby spytać przeciętnego człowieka, który organ ciała jest najważniejszy, z pewnością wskazałby mózg, serce lub płuca. Ale czy miałby rację? Choć stoi to w sprzeczności z romantyczną i racjonalną wizją człowieka, które tak lubimy, to jednak okazuje się, że jelita są co najmniej równie ważne, jeśli nie ważniejsze.
Błona śluzowa jelita cienkiego mierzy 400 m2 i jest to największa powierzchnia naszego ciała. Codziennie wraz z pożywieniem przez nasz przewód pokarmowy wędrują liczne bakterie, wirusy, grzyby, toksyny, konserwanty i dodatki do żywności. Wszystko to może stanowić potencjalne zagrożenie dla naszego organizmu.
Co więcej, na całej długości przewodu pokarmowego, od przełyku do odbytu, jedyną warstwą oddzielającą wnętrze tego pasażu od reszty naszego organizmu jest pojedyncza warstwa komórek nabłonkowych. Dla porównania skóra ma ich znacznie więcej. W obrębie przewodu pokarmowego musi zatem istnieć bariera, która będzie działać na zasadzie filtra kontrolującego substancje transportowane do naszego krążenia. Na poziome żołądka pierwszą linią obrony jest niskie pH soku żołądkowego.
Jednak, korzystając z tego, że leki zobojętniające żołądkowy kwas solny są dostępne bez recepty niemal wszędzie, wiele osób ich nadużywa. W takiej sytuacji patogeny i inne szkodliwe elementy mogą swobodnie przedostawać się do dalszych części przewodu pokarmowego.
Ale organizm jest i na to przygotowany. Na całej długości jelit ochronnie działa warstwa śluzu wyścielająca błony przewodu pokarmowego wraz z zamieszkującymi ją mikroorganizmami. To właśnie one stanowią zasadniczy element bariery jelitowej. Od mieszkańców śluzu wyścielających błony przewodu pokarmowego zależy, co jest transportowane ze światła jelita do krążenia.
Nie dość na tym, oni również wpływają na naszą odporność. W jednym z badań dowiedzione zostało, iż zwierzęta laboratoryjne, które pozbawione są flory jelitowej i hodowane w sterylnych warunkach, po przeniesieniu do środowiska normalnego po jakimś czasie umierają. Dlaczego? Bowiem bez udziału bakterii jelitowych niemożliwy jest rozwój i prawidłowe działanie układu odpornościowego. W związku z tym organizm nie może poradzić sobie nawet z prostą infekcją.
Warto też wspomnieć, że mikroorganizmów zasiedlających jelito jest dziesięciokrotnie więcej niż komórek budujących nasze ciało, a jelito grube jest odcinkiem najliczniej przez nie zasiedlonym. Nic więc dziwnego, że wpływ mikroflory jelitowej nie ogranicza się do działania lokalnego w przewodzie pokarmowym, ale obejmuje cały organizm. Dlatego nie bez kozery jelito nazywane jest drugim mózgiem.
Gdy dochodzi do uszkodzenia bariery jelitowej, następuje rozluźnienie połączeń między komórkami jelit, co stwarza wrota dla potencjalnie szkodliwych substancji. Mogą one wtedy przenikać do krwiobiegu i powodować rozwój przewlekłego stanu zapalnego
Funkcja bariery jelitowej
Prawidłowo działająca bariera jelitowa powinna spełniać trzy zasadnicze funkcje: absorpcyjną - czyli wchłanianie niezbędnych dla życia składników odżywczych, ochronną polegającą na zapobieganiu przedostawania się potencjalnie szkodliwych cząsteczek poza jelita oraz immunologiczną.
Znaczenie bakterii jelitowych
Właściwości bakterii jelitowych możemy podzielić ze względu na następujące funkcje:
• Immunologiczną – polegającą na stymulowaniu układu odpornościowego. W obrębie jelit zlokalizowana jest tkanka limfatyczna będąca składową całościowego śluzówkowego układu immunologicznego.
Swoisty „trening” odpornościowy zaczyna się już w momencie porodu. Przewód pokarmowy zdrowego noworodka jest jałowy. Pionierskie bakterie zasiedlające jelito są pierwszymi antygenami, z którymi układ immunologiczny ma kontakt i to one gwarantują jego sprawne działanie w ciągu całego życia.
Dzieci donoszone, urodzone fizjologicznie, karmione piersią mają najbardziej pożądany skład bakterii jelitowych. Przekłada się to na późniejszy rozwój dziecka i zmniejszone ryzyko chorób atopowych, alergicznych, cukrzycy typu 1, otyłości czy nawracających infekcji.
• Ochronną - prawidłowy skład mikroflory jelit zapobiega zasiedlaniu się i namnażaniu bakterii chorobotwórczych, dzięki czemu ryzyko infekcji czy intoksykacji (czyli zatrucia w wyniku działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem) organizmu jest ograniczone.
• Metaboliczną i odżywczą - bakterie jelitowe produkują witaminy z grupy B oraz witaminę K, wspomagają początkowy proces trawienia, pobudzają motorykę przewodu pokarmowego i zaopatrują śluzówkę jelit w energię za pośrednictwem produkowanych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Zarówno obecność samych bakterii, jak i pełnione przez nie funkcje wpływają na prawidłowe działanie bariery jelitowej, co bezpośrednio przekłada się na szczelność jelit, a tym samym właściwe funkcjonowanie organizmu.
Prawidłowe funkcjonowanie tych trzech elementów jest niezbędne dla zachowania integralności bariery jelitowej, a zakłócenie funkcjonowania każdej z nich prowadzi do zwiększonej przepuszczalności jelitowej i może być przyczyną wielu schorzeń.
Normalnie, u zdrowych ludzi, komórki jelit pokryte są warstwą ochronnego śluzu i połączone są ścisłymi połączeniami (ang. tight junction), które warunkują, że do krwiobiegu przedostają się wyłącznie odpowiednio rozłożone składniki pokarmowe, a zatrzymywane są większe cząsteczki, elementy toksyczne czy patogeny. Czynnikiem regulującym przepuszczalność tych połączeń jest specjalne białko - zonulina.
Dodatkowo jako pierwsza linia obrony na straży stoją także m.in.: wydzielnicza immunoglobulina A (sIgA), defensyny oraz substancje produkowane przez nasze fizjologiczne bakterie jelitowe. One wszystkie wpływają na zachowanie ciągłości nabłonka jelitowego.
Dzięki temu zachowana jest ścisła selekcja składników, na te które mogą wnikać do naszego ustroju, a także te które należy zatrzymać. Gdy dochodzi do uszkodzenia bariery jelitowej, następuje rozluźnienie połączeń między komórkami jelit, co stwarza wrota dla potencjalnie szkodliwych substancji. Mogą one wtedy przenikać do krwiobiegu i powodować rozwój przewlekłego stanu zapalnego.
Nieszczelne jelito
Współczesny tryb życia sprzyja niszczeniu bariery jelitowej i zmniejszeniu integralności błony śluzowej jelita cienkiego. Nasze jelita wyglądają zupełnie inaczej niż jelita naszych dziadków czy pradziadków. Coraz częściej żyjemy w permanentnym stresie, mało się ruszamy i krótko śpimy, co niekorzystnie wpływa na mikroflorę i śluzówkę jelit.
Ponadto spożywamy więcej żywności przetworzonej, ubogiej w błonnik, z dużą ilością konserwantów i dodatków do żywności. Nasze posiłki obfitują w dużą ilość cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zmieniamy przez to środowisko jelit na niekorzystne dla fizjologicznych bakterii, oddając pole patogenom, w tym także grzybom z rodzaju Candida.
Nieszczelności jelit sprzyja także spożywanie glutenu oraz nabiału. Postuluje się, iż każdorazowe spożycie glutenu rozszczelnia jelito na kilka godzin, przez co organizm jest bardziej narażony na napływ substancji szkodliwych. Dodatkowo destabilizująco na stan jelit wpływają zakażenia wirusowe, bakteryjne i pasożytnicze, jak również grzybica przewodu pokarmowego (kandydoza) czy oddziaływanie toksyn środowiskowych (np. metale ciężkie).
Za zły stan śluzówki jelit odpowiada też nadużywanie alkoholu. Schorzenie to często jest też pokłosiem nieumiarkowanego stosowania niesterydowych leków przeciwzapalnych oraz antybiotyków. Niszczona jest wtedy korzystna flora bakteryjna, która jest integralnym elementem bariery jelitowej. Osłabiona bariera ochronna skutkuje wzrostem przepuszczalności jelit, co definiowane jest jako zespół jelita przesiękliwego (ang. leaky gut syndrome). Stan ten polega na całkowitej lub częściowej utracie kontroli nad składnikami, które przenikają z jelit do wnętrza organizmu.
Możliwy jest wtedy napływ patogennych bakterii, wirusów, grzybów, toksyn oraz nie w pełni strawionych resztek pokarmowych. Przenikanie dużych cząstek pokarmu powoduje aktywację układu odpornościowego. W takim przypadku składniki pokarmowe, które zasadniczo powinny być nieszkodliwe, traktowane są przez organizm analogicznie jak patogeny czy toksyny i wywołują identyczną reakcję układu immunologicznego.
Organizm rozpoznaje je jako wrogie i rozpoczyna batalię w celu ich unieszkodliwienia – zaczyna produkować swoiste przeciwciała klasy IgG5. Stan ten związany jest z powstawaniem opóźnionej alergii pokarmowej IgG-zależnej, zwanej powszechnie nietolerancją pokarmową. U zdrowego człowieka bariera przewodu pokarmowego jest szczelna, dzięki temu organizm toleruje większość pokarmów, które spożywa.
W przypadku nieszczelnego jelita, czyli uszkodzenia śluzówki jelit oraz przy zaburzeniach w składzie i ilości mikroflory jelitowej, dochodzi do nadmiernego napływu do krążenia antygenów pokarmowych i zmiany tolerancji pokarmowej w nadwrażliwość pokarmową. Na skutek ciągłego spożywania uczulających pokarmów dochodzi do systematycznej aktywacji układu odpornościowego, co powoduje przewlekły stan zapalny w organizmie.
Rozpoznanie tych niepożądanych reakcji na pokarm jest utrudnione z uwagi na opóźnione występowanie objawów, które pojawiają się od kilku do kilkudziesięciu godzin. Oznacza to, że pokarm spożyty w poniedziałek może wywołać objawy dopiero w środę lub w czwartek. Postawienia diagnozy nie ułatwia też mnogość objawów.
Alergia IgG-zależna (opóźniona) różni się w przebiegu od klasycznej alergii IgE-zależnej. Klasyczne uczulenie manifestuje się szybko pojawiającymi się po kontakcie z alergenem pokrzywką, obrzękiem, katarem siennym lub alergicznym zapaleniem spojówek (przy nadmiernym pyleniu i alergiach wziewnych).
Natomiast alergia opóźniona charakteryzuje się przewlekłymi symptomami, często o trudnej do wyjaśnienia przyczynie. Bo kto powiązałby jedzenie z nawracającymi migrenami, depresją czy autyzmem8. Ponadto wystąpić mogą dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego przypominające zespół jelita nadwrażliwego, problemy skórne, w tym atopowe zapalenie skóry czy trądzik, fibromialgia, nadwaga czy zespół chronicznego zmęczenia.
Często stan ten pozostaje nierozpoznany przez całe życie, gdyż z uwagi na opóźniony mechanizm reakcji trudno samemu stwierdzić, który pokarm wywołuje objawy. Potrzebne są do tego celu specjalistyczne badania krwi. Ponadto pacjenci często słyszą od lekarzy, że muszą się przyzwyczaić do tych objawów, bo „taka ich uroda i już”.
Nic bardziej mylnego. Alergia IgG-zależna (opóźniona) może być śmiało uznana za chorobę cywilizacyjną, gdyż ściśle powiązana jest ze zbyt przesiękliwym jelitem. To zaś jest konsekwencją naszego aktualnego, nieodpowiedniego, stylu życia. Szacuje się, że ponad 50% populacji krajów wysokorozwiniętych cierpi z powodu opóźnionych reakcji na pokarm.
Nieszczelne jelito oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu. Obserwowane jest często w zespole jelita nadwrażliwego, alergiach, depresji, migrenach czy nawracających infekcjach. Zatem wszelkie terapie ukierunkowane na uszczelnienie jelit mogą odgrywać rolę w leczeniu tych chorób
Pocieszający jest fakt, iż – tak jak w przypadku Anety – przy zastosowaniu diety eliminującej uczulające pokarmy i ponownym uszczelnieniu jelit alergię tę można wyleczyć i jednocześnie zlikwidować doskwierające od lat objawy.
Choroby związane z nieszczelnym jelitem
Zwiększoną przepuszczalność jelit obserwuje się w licznych stanach chorobowych, w tym także w chorobach autoimmunologicznych. Podczas działania czynników niszczących barierę jelitową początkowo lokalny stan zapalny jelit prowadzi do pojawienia się uogólnionego stanu zapalnego w całym organizmie9. Proces ten może trwać latami i wydaje się przyczyniać do powstawania wielu schorzeń.
Często stan ten związany jest ze współwystępowaniem alergii IgG-zależnej, która odpowiada za ciągły stan zapalny w organizmie. Nieustanna aktywacja układu immunologicznego i permanentna odpowiedź zapalna obciążają organizm.
W takiej sytuacji, w którymś momencie może dojść do zaburzenia w funkcjonowaniu układu immunologicznego i rozwoju chorób autoimmunologicznych. Wielokrotnie zostało wykazane, iż nieszczelne jelito może być elementem sprawczym chorób o podłożu autoimmunizacyjnym, w tym cukrzycy typu 1, choroby Leśniowskiego-Crohna, łuszczycy, celiakii, choroby Hashimoto, reumatoidalnego zapalenia stawów i innych.
Nieszczelne jelito oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu. Obserwowane jest często w zespole jelita nadwrażliwego, zespole złego wchłaniania, alergiach, ale także w depresji, stanach lękowych, ogólnym zmęczeniu, migrenach czy nawracających infekcjach. Zatem wszelkie terapie ukierunkowane na uszczelnienie jelit mogą odgrywać rolę w leczeniu lub profilaktyce tych chorób.
Sposoby oceny nieszczelności jelit
• Test z soku z buraka czerwonego – wieczorem przed zaśnięciem należy wypić 3/4 szklanki soku z buraka. Rano ocenić kolor moczu. Jeśli jest czerwony, świadczyć to może o tym, że nerki wychwyciły czerwony barwnik z buraka, który przeniknął przez nieszczelne jelito. Normlanie mocz powinien być lekko różowy. Niemniej jednak jest to test czysto orientacyjny, nieuznawany w diagnostyce laboratoryjnej.
• Test laktuloza/mannitol – polega na zastosowaniu w badaniu cukrów o różnej wielkości. Pacjent powinien wypić mieszaninę mannitolu i laktulozy. Mannitol jest łatwo wchłanialnym, niemetabolizowanym w organizmie monocukrem. Laktuloza to z kolei dwucukier, składający się z galaktozy i fruktozy. Wchłania się trudno. Wynik prawidłowy to obecność w moczu mannitolu przy małych stężeniach laktulozy. Oba cukry w moczu świadczą właśnie o nieszczelności jelit, a brak obu cukrów o złym wchłanianiu.
• Zonulina - to białko regulujące ścisłe połączenia między komórkami jelit. Badanie polega na ocenie stężenia zonuliny w kale. W przypadku wysokich wartości mamy do czynienia ze zbyt dużą przesiękliwością jelitową.
• Mikroflora jelitowa – ocena składu i ilości wskaźnikowych bakterii jelitowych w próbce kału. Badanie pozwoli nam ocenić stan mikroflory przewodu pokarmowego, która jest istotnym elementem bariery jelitowej, a jej oddziaływanie na organizm ludzki jest nieocenione. W przypadku zaburzeń w składzie lub ilości mikroorganizmów możliwe jest zastosowanie odpowiedniej terapii probiotycznej celem przywrócenia odpowiedniego profilu bakterii jelitowych.
Jak naprawić uszkodzone jelito?
Z uwagi na fakt, że nieszczelne jelito powstaje na skutek działania niekorzystnych czynników środowiskowych, możliwe jest powzięcie kroków odwracających ten proces.
1. Postaraj się wyeliminować czynniki negatywnie wpływające na stan Twoich jelit. Zadbaj o odpowiednią dietę, bogatą w produkty nieprzetworzone, ekologiczne, z dużą zawartością błonnika. Pij dużo wody, wysypiaj się i unikaj częstego stresu.
2. Zbadaj alergie pokarmowe, szczególnie te opóźnione i wyeliminuj uczulające Cię pokarmy z diety. Powodują one przewlekły stan zapalny, który jeszcze bardziej rozszczelnia jelito, jak również potęguje objawy w przebiegu wielu chorób, u podstaw których leży nadmierna przesiąkliwość jelitowa.
3. Przywróć odpowiedni stan mikroflory jelitowej za pomocą preparatów probiotycznych, prebiotycznych jak również żywności fermentowanej.

Pozdrawiam,



Pozdrawiam, i życzę powodzenia :).


Ostatnio edytowano N maja 12, 2019 09:30 przez angellinna, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt sty 04, 2019 22:40 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): Pt sty 04, 2019 22:24
Posty: 1
Bardzo Ci gratuluję. Sama zmagam się z problemami dermatologicznymi i wiem jak bywają uciążliwe. Mam nadzieję, że po zastosowaniu kuracji choroba już nigdy nie powróciła i cieszysz się zdrowiem.

_________________
tanie pożyczki dla każdego


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn mar 18, 2019 15:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): Pn mar 18, 2019 15:40
Posty: 1
poprosze o wiecej informacjina temat tej kuracji:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 18, 2019 15:51 


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group
Tłumaczenie phpBB3.PL