Łojotokowe Zapalenie Skóry - Seborrheic dermatitis - Forum

Forum poświęcone Łojotokowemu Zapaleniu Skóry (ŁZS) - informacje (newsy, przyczyny, objawy), porady, leczenie.
Teraz jest Cz lis 14, 2019 06:14

Strefa czasowa: UTC




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz cze 19, 2014 09:00 
Offline
weteran
weteran

Dołączył(a): N lis 17, 2013 19:50
Posty: 284
No i bardzo dobrze. Ładnie wygląda ten Twój plan. Myślę, że jeśli będziesz konsekwęnty, wyłapiesz co Twój ŁZS lub a co nie, to będzie się dało z nim żyć ;).
Zdrówka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 19, 2014 09:00 


Góra
  
 
PostNapisane: Śr lip 02, 2014 19:15 
Offline
bywalec
bywalec

Dołączył(a): So maja 17, 2014 13:20
Posty: 37
No więc muszę stwierdzić, że za szybko zacząłem się cieszyć...po raz kolejny kiedy wychodze na dwór na spacer po kilku minut czuję swędzenie i pieczenie twarzy oraz klatki piersiowej, po szybkim dojściu do domu w lustrze znowu widzę czerwone plamy na czole.Co zauważyłem to, że gorzej mam po takich produktach jak keczup, papryka oraz ser żółty to chyba jedne z gorszych jak dla mnie.Nie wiem jak z resztą ale zmieniłem pieczywo teraz jadam tylko ciemne i od razu też zauważyłem zmiane na wadze(dobre 2kg mniej w ciągu około miesiąca) to taka ciekawostka dla tych co chcą się odchudzić hehe.Odebrałem też wyniki krwi i moczu a mianowicie jeśli ktoś ma o tym pojęcie to mógłby zajrzeć w te wyniki
Hematologia
Leukocyty: 6,8 zakres 4-10
Erytrocyty: 5,18 zakres 4,5-6
Hemoglobina 16,1 zakres:14-18
Hematokryt % 44,8 zakres:42-52
MCV: 86,5 zakres:80-100
MCH: 31,1 zakres:27-31
MCHC: 35,9 zakres:32-36
Płytki krwi: 185 zakres: 130-400
RDW-SD: 35,2 zakres:35,1-43,9
RDW-CV: 12,5 zakres: 11,5-16
LYM% : 40,6 zakres:20-50
MXD%: 13,6 zakres:0-15
NEU%: 45,8 zakres:30-70

Badania biochemiczne
Glukoza: 84 zakres:60-99
Kreatynina 1,24 zakres:0,6-1,20
Cholesterol całkowity: 147 zakres: 120-200
HDL: 51 zakres >65
LDL: 80 zakres optimum <100
Triglicerydy: 80 zakres: 35-160
AST: 18 zakres:9-48
ALT: 14 zakres:5-37
Białko C-reaktywne 0,2 zakres:0-5

Diagnostyka tarczycy
TSH 3 3,77 zakres:0,51-4,30

I tak wybiorę się z nimi do lekarza który zlecił mi je wykonać ale zawsze jakaś cenna rada czy uwaga mile widziana:)
A co do tego nawrotu pojawiających się zmian na twarzy to może ten krem Sylveco już nie pomaga? Nie zużyłem go jeszcze całego jednak stosuje go codziennie czasem rano lub wieczorem, może coś do tego? Proszę o odpowiedz ze strony Lily lub kogoś równie mądrego jeśli chodzi o te problemy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr lip 02, 2014 21:28 
Offline
weteran
weteran

Dołączył(a): N lis 17, 2013 19:50
Posty: 284
Cześć.
Mogę Cię tak pocieszyć, że u mnie też nie za różowo. Mam lekkie pogorszenie pomimo tego, że nie zmieniałem żadnego kosmetyku, i wgl nic jadłem to co zawsze itd. Czasami tak jest, że po mnie wgl nie widać, że jestem na coś chory (łzs) a czasami właśnie są takie dni, że to widać i trzeba z tym walczyć. Są lepsze dni i gorsze.
Co do Twoich badań to nic Ci nie napisze bo się nie znam na tym :P.
Trzymaj się kolego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lip 03, 2014 15:21 
Offline
bywalec
bywalec

Dołączył(a): So maja 17, 2014 13:20
Posty: 37
Dzięki za słowa otuchy, liczę jeszcze na wiadomość od Lily.Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn lip 07, 2014 18:48 
Offline
bywalec
bywalec

Dołączył(a): So maja 17, 2014 13:20
Posty: 37
Mam pytanie czy stosowanie tabletek Perspi-block na nadmierną potliwość mi nie zaszkodzi czy nie są one wskazane przy łzs ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn lip 14, 2014 07:58 
Offline
administrator
administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So maja 15, 2010 21:25
Posty: 838
Lokalizacja: KP / Pzn
Wyniki badań nie są złe przecież, ale oczywiście tak na prawdę ocenia je lekarz więc zawsze warto się wybrać.
Sylveco (przynajmniej jeśli chodzi o lekki krem brzozowy) to nie powinien nasilać problemów z ŁZS a jedynie je łagodzić - zastrzeżenia jakie do niego mam są takie, że może minimalnie nasilić trądzik kosmetyczny jeśli ktoś ma skłonną do zapychania cerę.
Powiedz mi jak często Sylveco stosujesz w ciągu dnia i czym myjesz twarz ? Podczas upałów skóra może być bardziej podrażniona (pot, wysuszenie od słońca) a to może się przełożyć na nasilenie zmian.
Muszę Wam to mówić żebyście wiedzieli że się każdemu może udać :) Uważam, że ŁZS prawidłowo dobraną pielęgnacją można skutecznie wyeliminować. Sama się nie leczę niczym specjalnym i mam spokój. Zauważyłam też że "nadprogramowe" dotykanie skóry twarzy czy głowy rękoma powoduje nasilenie zmian. Jak zacznę się nawet delikatnie pocierać np. gdzieś tam w okolicy brody to później skóra się nieco inna w tym miejscu robi.

Nie sądzę, żeby tabletki na nadmierną potliwość mogły w przypadku ŁZS zaszkodzić.

_________________
Nie udzielam porad via prywatne wiadomości - pytania zadajemy na Forum.

Po pierwsze: Regulamin Forum.
Po drugie: FAQ Forum.
Po trzecie: Pytaj - to nie boli.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn lip 14, 2014 10:35 
Offline
bywalec
bywalec

Dołączył(a): So maja 17, 2014 13:20
Posty: 37
Lily czekałem na Twoją odpowiedz :wink: Twarz przemywam przegotowaną wcześniej w czajniku letnią/zimną wodą na waciku, do tego szampon Babydream 2-3 razy w tygodniu. Krem Sylveco stosuje raz na dzień, przeważnie na noc jednak czasem gdy zapomnę to zdarzy mi się również rano posmarować nim twarz. Mam pytanie jeszcze czy ten szampon nie jest zbyt ''słaby'' skoro jest typowo dla dzieci ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So lip 26, 2014 20:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): So lip 26, 2014 18:45
Posty: 2
Franek napisał(a):
Temat widze poruszany wiele razy , każdy wypisuje mnóstwo kremów , maści , leków , sterydów etc. ja sam stosowałem wiele i nie przynosiło to owocnych skutków a mianowicie od 5-6 lat mam problem ze skóry na początku nie stanowiło to dla mnie problemu ponieważ czerwone piękące i swędzące plamy pojawiały się sporadycznie i to w okresie zimy , natomiast z czasem problem zaczął się nasilać coraz częściej przy wysiłku fizycznym , zdenerwowaniu czy też zmianie temperatur na czole oraz klatce piersiowej (tam sporadycznie) pojawiały się czerwone plamki o nieregularnych kształtach , wiem że wielu pewnie to zbagatelizuje ale trudno znieść wzrok ludzi którzy patrzą na Ciebie jak na jakieś ufo , aby dowiedzieć się co mi jest i jak to leczyć przeszukałem cały internet i doszedłem do wniosku że jest to Atopowe zapalenie skóry lub też trądzik różany , jednak po przeczytaniu wielu postów stwierdziłem że może być to Łojotokowe zapalenie skóry , dodam że łupież czasem pojawiał mi się jednak nie miałem z tym większego problemu. Z leków które brałem to : tabletki Aerius (zapisane przez dermatologa) , EctoSkinP7 , Cetaphhil MD , Emolium krem specjalny , Travocort (steryd zapisany przez dermatologa) , tonik Pharmaceris A. Wizyty u dermatologa też nie dały za wiele , stwierdziła że ważna jest dieta (od dłuższego czasu unikam mleka bo wiem że uczula ale co jeszcze? ) wiadomo ostre potrawy , słodycze tylko jak wyeliminować cukier skoro jest praktycznie we wszystkim ? Ostatnio byłem w aptece u zaufanego farmaceuty pokazałem mu co wcześniej stosowałem i ogólnie opisałem swój problem powiedział mi żebym spróbował toniku z serii Pharmaceris T oraz tabletek Normatabs (suplement diety) stosuję to od tygodnia i jak na razie zauważyłem tylko że na twarzy wysypało mi się więcej pryszczy ale może to ma jakoś wyjść teraz ? Nie wiem sam już co stosować jakie leki , jaka dieta. Chce znalezc złoty środek na to cholerstwo zanim wpadne w jakaś depresje a nie chce marnować czasu (mam 20lat) na zadręczanie się i pilnowanie czy za chwile nie wyskoczą mi jakieś czerwone plamy na twarzy...
co na tą twarz najlepiej stosować , coś bez recepty , bez sterydów co poprawia wygląd skóry i nie powoduje wyprysków czerwonych swędzących plam. Jakiś krem , płyn , tabletki ?
W ogóle nie jestem pewien czy to ŁZS ale wszystko na to wskazuje , mam też pytanie czy tą chorobą mogłem nabyć np. przez robienie sobie maseczki na trądzik z drożdży i mleka którą stosowałem dłuższy czas na twarz ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So lip 26, 2014 20:32 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): So lip 26, 2014 18:45
Posty: 2
Mam LZS juz 34 lata. Mi lagodzi obiawy krem Protopic bez sterydow i kortyzonu.Stosuje od ca.7 lat doklanie ogranicza zaczerwienienie i swedzenie ale w 1 h swedzi i piecze wiecej. Po ca.6h jest lepiej ale poprawa trwa raz krocej raz dluzej ale nie leczy tylko zalagadza obiawy.Poczadkowa fase typu masci sterydowe albo kortyzonowe mam juz za soba mozna zapomniec wiecej szkodza i wyniszczaja skore w miejscach stosowania niz pomagaja. Pozdrawiam Dziki nowy 1 dzien na LZS forum. Ps. Wie ktos o jakich nowosciach ktore zeczywiscie pomagaja bo o masci Protopic dowiedzialem sie tez na forum nie jest to co mozna nazwac cudem ale w moim przypadku lagodzi obiawy i nie rujnuje skory


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N lip 27, 2014 19:25 
Offline
bywalec
bywalec

Dołączył(a): So maja 17, 2014 13:20
Posty: 37
Ostatnio do używanych kosmetyków dodałem ZIAJA ŻEL ANTYBAKTERYJNY, jest on na łojotok i trądzik a widziałem też wiele pochlebnych opinii o nim.Stosuję go rano i wieczorem, mogę go stosować razem z kremem Sylveco i szamponem Babydream?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2014 19:25 


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group
Tłumaczenie phpBB3.PL